40 Meslek İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Oldu

40 Meslek İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu OlduMesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile birlikte 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale gelmiştir. Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra (25 Mayıs 2016 itibariyle) mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Çalıştırılması halinde, işverene, mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışan her bir kişi için 500 TL idari para cezası uygulanacaktır.

25 Mayıs 2015 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında, mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olan mesleklerde belge ve sınav ücreti devlet tarafından ödenecektir. Sektörlere göre mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olan meslekler şunlardır:

İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler: Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Isı Yalıtımcısı, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Panel Kalıpçı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçı, Yangın Yalıtımcısı.

Metal Sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler: Alüminyum Kaynakçısı, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Hidrolik – Pnömatikçi (iki farklı seviyede), Kaynak Operatörü.

Enerji Sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler: Bacacı (iki farklı seviyede), Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı (iki farklı seviyede), Isıtma ve Doğal Gaz Iç Tesisat Yapım Personeli, Plastik Kaynakçısı.

Otomotiv Sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler: Makine Bakımcı (üç farklı seviyede), Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ için aşağıdaki linke tıklayınız.
Okunma: 1229     Tarih: 07.07.2015 02:01
Copyright 2024 © CTR Uluslararası Belgelendirme & Denetim Ltd. Şti.