Emlak Yetki Belgesi - Emlakçılık Belgesi

EMLAKÇILIK BELGESİ - EMLAK YETKİ BELGESİ (EMLAK DANIŞMANLIĞI BELGESİ)
Emlakçılık Belgesi - Emlak Yetki Belgesi (Emlak Danışmanlığı Belgesi)ile ilgili düzenlemeler, 5 Haziran 2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK ile düzenlenmiştir. Bu yönetmelik ile kişilerin emlakçılık belgesi - emlak yetki belgesi (Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi) alabilmesi için, Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) veya Emlak Danışmanı (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları zorunlu hale gelmiştir.
SORUMLU EMLAK DANIŞMANI (SEVİYE 5) Mesleki Yeterlilik Belgesi için tıklayınız:
Sorumlu Emlak Danışmanı MYK Belgesi EMLAK DANIŞMANI (SEVİYE 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi için tıklayınız:
Emlak Danışmanı MYK Belgesi EMLAK YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR? / EMLAKÇI BELGESİ NASIL ALINIR?
Emlakçı Belgesi almak için herkes başvuru yapabilir.
Emlakçılık MYK Belgesi almak için herhangi bir başvuru ön şartı
bulunmamaktadır. Emlakçılık belgesi almak için şu adımlar izlenmelidir:
- Sizin için uygun olan Emlakçı Mesleki Yeterlilik Belgesini (Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 veya Emlak Danışmanı Seviye 4) belirlemelisiniz.
- Seçtiğiniz Emlakçılık Belgesi Seviye 5 veya Seviye 4 için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunu tespit etmelisiniz.
- Yetkili belgelendirme kuruluşu ile iletişime geçip başvurunuzu yapmalısınız.
- Sınav takvimini belirlemeli ve sınava katılmalısınız.
- Sınavdan başarılı olduktan sonra belge basımı için gerekli işlemleri yürütmelisiniz.
ÖNEMLİ NOT: Emlak Yetki Belgesi ile Emlakçılık Mesleki Yeterlilik Belgesi birbiri ile çok karıştırılmaktadır. Burada Emlakçılık Belgesi olarak bahsedilen belge Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Emlak Yetki Belgesi, İL TİCARET MÜDÜRLÜKLERİ tarafından verilmekte ve bunu alabilmek için gerekli belgelerden biri Mesleki Yeterlilik Belgesidir.
EMLAKÇILIK BELGESİ ALMAK VEYA EMLAK OFİSİ AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER:
EMLAK YETKİ BELGESİ ALMAK İÇİN İŞLETMENİN BULUNDUĞU İL TİCARET MÜDÜRLÜĞÜNE AŞAĞIDAKİ EVRAKLARLA BAŞVURU YAPILMALIDIR:
- 1- Faaliyet belgesi veya meslek odası kayıt belgesi, (Nace kodu 68.31.01)
- 2- Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, (Nace kodu 68.31.01)
- 3- Sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,
SORUMLU EMLAK DANIŞMANLARININ
- 1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
- 2) En az (Değişik ibare:RG-16/4/2021-31456) ilköğretim mezunu olması
- 3) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,
- 4) Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,
- 5)* Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması,
- 6)* Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının en az altı ay; bunların dışında kalanların ise en az on iki ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması, gerekir. (SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listeli sisteme yüklenmelidir.)
* Sorumlu emlak danışmanlarının, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda yukarıda belirtilen mesleki eğitim şartı ile mesleki deneyim şartı aranmaz.
ÖNEMLİ NOT: Emlak ofisi açmak veya Emlak yetki belgesi almak için gerekli belgeler hakkında daha detaylı ve resmi bilgi için Ticaret Bakanlığı'nın web sayfasını incelemenizi tavsiye ederiz, buradaki bilgiler Ticaret Bakanlığı mevzuatından ve web sayfasından derlenmiştir. Burada yer alan bilgilerin Son revizyon tarihi: 01.07.2025'tir.
TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK' te Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) veya Emlak Danışmanı (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ile ilgili yer alan maddeler şunlardır:
- Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar
MADDE 6 - (1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için; (a, b, c, ç maddelerinin yanı sıra kişilerin) d) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, gerekir.
(2) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim; Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı veya Bakanlıkça uygun görülen kamu kurumları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından verilir.
- Mesleki yeterlilik belgesi
MADDE 10 - (1) İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekir.
(2) 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen kişiler ile işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.
(3) Bakanlık, yetki belgesine sahip işletmelerce çalıştırılması gereken mesleki yeterlilik belgesine sahip asgari personel sayısını belirlemeye yetkilidir.
(4) Mesleki yeterlilik belgesine ilişkin diğer hususlarda 5544 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatındaki hükümler uygulanır.
MADDE 11 - (1) Taşınmaz ticaretinin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından Bilgi Sistemi oluşturulur.
(2) Yetki belgesi verilen, askıya alınan, askıdan indirilen ve iptal edilen işletmeler il müdürlüklerince, mesleki yeterlilik belgesi onaylanan ve iptal edilen kişiler Mesleki Yeterlilik Kurumunca eş zamanlı olarak, Bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgiler ise ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarca Bakanlığın belirlediği süre içinde Bilgi Sistemine aktarılır.
(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.